„Pastebime, kad atšilus orams pirkėjai ieško skanių ir sveikų gėrimų. Savo ruožtu esame paruošę platų, kiekvieno skoniui tinkamą asortimentą – turime didelę sulčių ir vaisvandenių, gaiviųjų gėrimų, populiarėjančios fermentuotos arbatos kombučios pasiūlą. Vasarą, karštomis dienomis gaiviųjų gėrimų pardavimai ženkliai padidėja, tačiau apskirtai sveikesnio gyvenimo tendencijomis besivadovaujantys gyventojai juos perka ištisus metus – duomenys rodo, kad gaiviųjų gėrimų ir vaisvandenių pardavimai išaugo apie 30 proc.“, – sako V. Budrienė.
Anot komunikacijos vadovės, tarp gaiviųjų gėrimų populiariausi yra ir kokteiliams maišyti tinkami įvairių skonių tonikai, antroje vietoje rikiuojasi gazuoti imbieriniai alaus skonio gėrimai.
Paini pavadinimo istorija
Manoma, kad pirmą kartą žodis „kokteilis“ pavartotas Amerikoje dar XIX a. Šio žodžio kilmė ne visiškai aiški ir egzistuoja įvairių teorijų nuo prancūzų kalbos iki ne visai padorių angliškų išaiškinimų. Amerikiečiai savinasi ir kokteilių išradėjų vardą, tačiau veikiausiai maišyti gaivius ir gardžius gėrimus juos įkvėpė britų punšas – dideliame dubenyje sumaišytų vaisių, sulčių, vaisvandenių gėrimas.
Dažnoje šalyje yra jai būdingas tradicinis kokteilis, maišomas iš vietos produktų. Tačiau iš tiesų visai nebūtina vadovautis receptais, kad sumaišytumėte savo skoniui labiausiai tinkantį kokteilį.
Skėtukai kokteiliams puošti sukurti taip pat senokai – sakoma, kad pasirodė apie 1932-uosius ir žaibiškai išpopuliarėjo. Paprastai laikoma, kad kokteilių valanda išmuša vėlyvą popietę, dar iki vakarienės, kai galima ramiai atsipūsti po dienos darbų.
Neįprastų skonių dermė
Nors kokteiliai dažnai asocijuoja su kavinėmis, Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad skanų ir gaivų kokteilį pasigaminti patiems yra labai nesudėtinga. Tam nereikia nei specialios įrangos, nei ypatingų ingredientų – tik šiek tiek fantazijos ir improvizacijos. Visgi, keletą taisyklių žinoti patartina – pavyzdžiui, kaip tinkamai atitaikyti ingredientų proporcijas ir kokie skoniai dera tarpusavyje.
„Kokteilius galima gardinti labai įvairiai – į juos įdėti galima ir mėgstamų šviežių arba šaldytų vaisių bei uogų, kurie gėrimui suteiks gaivumo. Taip pat ir šviežių prieskoninių žolelių, tokių kaip mėtos, čiobreliai, bazilikai ar rozmarinai. Jos kokteilius pagardina dar subtilesniu skoniu. Jeigu norisi stipriau išreikšto poskonio – galima naudoti ir įvairius prieskonius, pavyzdžiui, cinamoną ar gvazdikėlius“, – pasakoja V. Juodkazienė.
Kokteilio pagrindą gali sudaryti bet koks mėgstamas gėrimas, pavyzdžiui: įvairiausios sultys, vaisvandeniai, įvairūs tonikai ar tiesiog paprasčiausias mineralinis vanduo. Šie gėrimai gali būti maišomi tarpusavyje, taip pat kokteiliams pagardinti kartais naudojami ir įvairiausi sirupai.
Anot maisto ekspertės, jeigu kokteilyje daugiausia apelsinų skonio, jis itin dera su šviežiais rozmarinais, čiobreliai puikiai pagardins įvairius kokteilius su uogomis, o prie citrininių kokteilių labai tinka mėtos.
Laisvė improvizacijai
Gaminant gardų kokteilį, anot maisto ekspertės, nereikia bijoti improvizuoti ir pagal savo skonį pasikoreguoti receptuose užrašytas proporcijas. Jeigu norite gaivesnio gėrimo – į jį galite įdėti daugiau mėtų, įpilti mineralinio vandens arba ledukų. Jeigu rūgštesnio – į kokteilį įspauskite citrinų arba žaliųjų citrinų sulčių. Jeigu mėgstate aštresnius skonius – tam puikiai tiks imbierinio alaus skonio gėrimai arba šviežiai tarkuotas imbieras. Tiems, kurie nori saldžiau – reikėtų rinktis sulčių, vaisvandenių, medaus, kokteiliams pasaldinti puikiai tinka klevų ar agavų sirupai.
Žinoma, norint pasidaryti tikrai gaivų ir vasarą alsuojantį kokteilį reikėtų nepamiršti užsišaldyti arba parduotuvėje įsigyti ledukų. Juos galite į kokteilius dėti užšaldytus kubeliais. Jeigu norite dar gaivesnio kokteilio – naudodami virtuvinį kombainą arba smulkintuvą namuose galite pasigaminti ir grūsto ledo.
V. Juodkazienė siūlo ir kelias gaivias, populiaraus kokteilio mojito versijas: ne tik klasikinę, bet ir aštrią su čili bei saldesnę, pagardintą braškėmis.
Braškinis gaivusis mojito kokteilis
Jums reikės:
Šviežių braškių
Žaliosios citrinos
Cukraus arba agavų sirupo
Šviežios mėtos
Mėgstamo gazuoto vandens
Ledo
Paruošimas:
Pirmiausia į stiklinę įdėkite mėtų lapų, įspauskite žaliosios citrinos sulčių ir sudėkite šviežias braškes – viską sugrūskite, kad iš braškių teliktų košė. Tuomet įpilkite šiek tiek sirupo ir viską užpilkite gazuotu vandeniu. Dar kartą pamaišykite bei įdėkite ledo. Gėrimą papuoškite mėtos lapeliais ir citrinos griežinėliais bei per pusę perpjautomis šviežiomis braškėmis.
Granatų ir čili mojito
Jums reikės:
Čili pipiro
Maltų čili pipirų
Cukraus
Vandens
Mėtos lapelių
Granatų sulčių
Žaliųjų citrinų
Gazuoto vandens
Ledo
Pagaminimas:
Pirmiausia reikia pasigaminti čili pipirų sirupą. Maltus čili pipirus, cukrų ir vandenį sumaišykite puode, šį maišydami kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol užvirs. Vandeniui užvirus, viską nuimkite nuo ugnies. Pridėkite šviežio čili pipiro – svarbiausia prieš dedant pašalinti visas sėklytes, ir dar apie 20 min pakaitinkite. Tuomet ištraukite čili pipirus ir puodą nuėmę nuo ugnies palikite tol, kol atvės. Tuomet gautą sirupą perkoškite ir supylę į sandarų indą padėkite į šaldytuvą.
Į stiklinę įdėkite mėtų lapų, įspauskite žaliosios citrinos sulčių ir įpilkite šiek tiek granatų sulčių – viską išmaišykite. Tuomet viską užpilkite gazuotu vandeniu, įdėkite vieną šaukštą čili sirupo, dar kartą pamaišykite bei įdėkite ledo. Gėrimą papuoškite mėtos lapeliais ir citrinos griežinėliais.
Gaivusis klasikinis mojito kokteilis
Jums reikės:
Žaliosios citrinos
Cukraus arba agavų sirupo
Šviežios mėtos
Mėgstamo gazuoto vandens
Ledo
Paruošimas:
Pirmiausia į stiklinę įdėkite mėtų lapus ir įspauskite žaliosios citrinos sulčių – viską šiek tiek pagrūsdami sumaišykite. Tuomet įpilkite šiek tiek mėgstamo sirupo ir viską užpilkite gazuotu vandeniu. Dar kartą pamaišykite bei įdėkite ledo. Gėrimą papuoškite mėtos lapeliais ir citrinos griežinėliais. Skanaus!
Komentuoti