Penktadienis, 20 birželio, 2025
  • Tinklas
  • Reklama
  • Kontaktai
ARCHYVAS
ĮKELK PRANEŠIMĄ
mano Joniškis!
  • Naujienos
VIDEO
No Result
View All Result
  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
mano Joniškis!
No Result
View All Result

Tarptautinę šeimos dieną – gaminame su vaikais: pagrindinės taisyklės ir nesudėtingai paruošiami picos receptai

RINA@ RINA
Penktadienis, 14 gegužės, 2021
0
Autorius: IKI
Gegužės 15-ąją minima tarptautinė šeimos diena, o paminėti ją verta visiems kartu šventinius savaitgalio pietus? Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad maisto ruošimas yra ne tik puiki pramoga, kuria galima mėgautis kartu su visais šeimos nariais, bet taip pat tai ir būdas supažindinti vaikus su sveikesniais produktais, paskatinti valgyti daugiau daržovių, panagrinėti produktų sudėtį ir diegti sveikatai palankios mitybos įgūdžius.
Šeimos tradicija ir kultūros dalis
„Galimybė kartu su šeimos nariais ruošti maistą galėtų tapti puikia tradicija, kuri atmintyje vaikui įstrigs kaip smagus laiko praleidimo būdas. Taip pat galite lengvai diegti sveikatai palankesnius įgūdžius. Maisto ruošimas taip pat yra ir supažindinimo su įvairiomis kultūromis priemonė. Juk virtuvėje eksperimentuoti galite ruošdami ne tik tradicinius lietuviškus patiekalus, bet ir supažindinti vaikus su Ispanijos, Italijos ar Indijos virtuve“, – teigia V. Juodkazienė.
Anot V. Juodkazienės, maisto ruošimas – ne vien stovėjimas prie karštų garų, įkaitinto aliejaus ar produktų pjaustymas aštriais peiliais. Ši veikla yra draugiška ir vaikams. Jiems galite skirti paprastų paprasčiausius darbus, tokius kaip vaisių, daržovių ar salotų nuplovimas. Net ir mažiausieji gali padėti maisto svarstyklėmis sverti įvairius ingredientus, rankomis plėšyti salotų lapus ar įvairias prieskonines žoleles. Visgi, ruošiant su vaiku valgį, pirmiausia būtina jį išmokyti ne tik gaminimo subtilybių, bet ir saugumo taisyklių. Svarbu parodyti, kaip saugiai laikyti virtuvės įrankius, naudoti orkaitei skirtas pirštines, kad rankos būtų apsaugotos nuo karščio, saugiai įjungti ir išjungti prietaisus.
Be to, maisto gaminimas iš šviežių produktų – geras pavyzdys, kad pirmenybę turėtume teikti sveikatai, o ne įpročiui valgyti perdirbto, greitojo maisto gaminius.
„Laiko praleidimas virtuvėje ir naujų receptų ruošimas padeda vaikams užmegzti teigiamą ryšį su įvairių rūšių maisto produktais, įskaitant vaisius ir daržoves. Nuo mažens suformuoti teigiamą požiūrį į šviežią maistą patirtį yra labai svarbu, nes sveikas maistas yra geros mitybos pagrindas“, – teigia V. Juodkazienė.
Maisto gaminimas su vaikais taip pat suteikia ir praktinės patirties, susijusios su daugeliu pagrindinių įgūdžių, tokių kaip skaitymas, nurodymų laikymasis ar produktų kiekio matavimas. Ir nors mažiausieji virtuvėje galės padėti tik su smulkiausiais ar paprasčiausiais darbais – jeigu nuo mažesnes prie maisto gaminimo pratinsite vaikus, sulaukę maždaug 12 metų, jie gali pradėti ruošti sudėtingesnius receptus, netgi improvizuoti su skoniais ar išradingesniais maisto patiekimo būdais.
Ką pasigaminti?
Dar vienas svarbus dalykas – gaminti tokius patiekalus, kuriuos jūsų vaikai paprastai mėgsta valgyti. Pavyzdžiui, keksiukus, sausainius, varškėčius, karštus sumuštinius, makaronus ar picą. Pasak maisto ekspertės, pasigaminti picą su vaikais – itin paprasta. Juolab kad  naminės picos skonis ir gaminimo procesas – vertas ir pastangų, ir laiko, kurį teks skirti virtuvei sutvarkyti.
Naminė pica prasideda nuo tešlos gamybos. Ir jeigu iš pažiūros šis procesas galėtų pasirodyti sudėtingas – iš tiesų taip nėra. Pasigaminti picos tešlai reikia vos kelių, itin paprastų ingredientų: vandens, miltų, druskos, cukraus, sausų mielių ir alyvuogių aliejaus.
„Picos tešlą pasigaminti užtruksite apie 10 min. Tiesa, apie pusvalandį ar valandą pagaminta tešla dar turės kilti. To reikia tam, kad tešla taptų puresnė. Jeigu laiko laukti neturite – tešlą galite pasigaminti iš vakaro ir per naktį apvyniojus maistine plėvele palaikyti šaldytuve. Tuomet gaminant picą tešlą teliks iškočioti, suformuoti picas ir jas iškepti“, – pasakoja V. Juodkazienė.
Be to, ruošiant picą vaikai galės išsirinkti ir mėgstamus ingredientus, taip pat patys ją pasidekoruoti.
„Leiskite savo vaikams mėgstamus ingredientų išsirinkti parduotuvėje arba pasinaudokite picos gaminimu kaip galimybe supažindinti juos su naujais skoniais. Pica – patiekalas, kurį ruošiant galima improvizuoti, todėl prieš pradėdami gaminti pažvelkite į šaldytuvą: galbūt turite pustuštį stiklainį alyvuogių, saulėje džiovintų pomidorų, artišokų ar keptų raudonųjų paprikų? Šis patiekalas puikiai tiks sunaudoti ir sūrio arba kumpio, keptos vištienos ar šviežių daržovių bei žalumynų likučius“, – pasakoja V. Juodkazienė.
V. Juodkazienė dalijasi ir keliais paprastais picos receptais, kurie patiks ne tik vaikams, bet ir suaugusiems.
Picos tešla
Jums reikės:
250–300 g universalių miltų
2 ½ šaukštelio sausų mielių
1 ½ šaukštelio cukraus
¾ šaukštelio druskos
2 šaukštai alyvuogių aliejaus
175ml šilto vandens
Pagaminimas:
Pirmiausia, dideliame dubenyje sumaišykite 125 g miltų, mieles, cukrų ir druską. Tuomet įpilkite alyvuogių aliejaus ir šilto vandens ir mediniu šaukštu viską gerai išmaišykite. Tuomet, pamažu maišant, įpilkite dar 125 g miltų. Jeigu matote, kad reikia – galite jų įpilti ir dar šiek tiek daugiau. Viską minkykite tol, kol iš tešlos pasidarys vientisas, elastingas rutulys. Jeigu tešla vis tiek bus šiek tiek lipni – ją dar šiek tiek pabarstykite miltais (tešla neturėtų lipti prie rankų). Atskirą didelį švarų dubenį gausiai apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir konditeriniu šepetėliu patepkite dubenėlio šonus.
Suformuokite picos tešlą į apvalų rutulį ir įdėkite ją į alyvuogių aliejumi išteptą dubenį. Pavoliokite tešlą dubenyje, kol ji švelniai pasiteps aliejumi, tuomet maistine plėvele uždenkite indą ir apie 30 min. ar valandą  tešlą padėkite šiltoje vietoje. Tešlai iškilus – iš jos suformuokite nedideles picas uždėkite ant jos mėgstamus ingredientus ir apie pusvalandį kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
Pica „Margarita“
Jums reikės:
Mėgstamo arba namie pasigaminto pomidorų padažo
Žiupsnelio džiovinto raudonėlio
Žiupsnelio džiovinto baziliko
Mocarelos sūrio
Parmezano sūrio
Šviežio baziliko
Pagaminimas:
Paruoštą ir iškočiotą picos tešlą ištepkite pomidorų padažu. Tuomet viską apibarstykite džiovintu baziliku arba raudonėliu. Vėliau sutarkuokite parmezano sūrį ir supjaustykite mocarelą. Tuomet tarkuotų sūriu apibarstykite picą, sudėkite mocarelą ir dėkite į įkaitintą orkaitę. Picai iškepus papuoškite ją šviežiais bazilikais.
Pica su kumpiu ir grybais
Jums reikės:
Mėgstamo arba namie pasigaminto pomidorų padažo
Mėgstamo kumpio
Parmezano sūrio
Mocarelos
Žiupsnelio džiovinto raudonėlio
Žiupsnelio džiovinto baziliko
Šviežių pievagrybių
Pagaminimas:
Paruoštą ir iškočiotą picos tešlą ištepkite pomidorų padažu. Tuomet viską apibarstykite džiovintu baziliku arba raudonėliu. Vėliau sutarkuokite parmezano sūrį ir supjaustykite mocarelą, kumpį ir grybus. Tuomet tarkuotų sūriu apibarstykite picą, sudėkite mocarelą, kumpį, grybus ir dėkite į įkaitintą orkaitę. Skanaus!

Panašusturinys

Priminimas savarankiškai dirbantiems: įmokos „Sodrai“ turi būti apskaičiuotos pagal apmokestinamąsias pajamas

Belaukiant šiltesnių orų: kokius darbus dar turi padaryti ūkininkai?

Devintąjį gimtadienį atšventęs „Lidl“ pirmiausia dėkoja darbuotojams: už kiekvieno rezultato – komanda

Šiame straipsnyje

Savaitės Klausimas

Ar sutiktumėte mokėti didesnius mokesčius krašto gynybai finansuoti?

Komentuoti

Siūlomas turinys

Kepti ledai, ledų „tiramisu“, o gal braškinis kokteilis? Pigūs ir lengvi receptai su ledais, kuriuos kartosite visą vasarą

Kepti ledai, ledų „tiramisu“, o gal braškinis kokteilis? Pigūs ir lengvi receptai su ledais, kuriuos kartosite visą vasarą

28 gegužės, 2025
Nusibodo tradicinis Velykų meniu? Restorano šefas D. Špakauskas siūlo jį pagyvinti – 3 nebrangūs ir naujoviški variantai

Nusibodo tradicinis Velykų meniu? Restorano šefas D. Špakauskas siūlo jį pagyvinti – 3 nebrangūs ir naujoviški variantai

11 balandžio, 2025
Originalūs kepiniai, kurie taps Velykų žvaigždėmis: nuo Dubajaus stiliaus pyrago iki nuotaikingų zuikučių-sausainių

Originalūs kepiniai, kurie taps Velykų žvaigždėmis: nuo Dubajaus stiliaus pyrago iki nuotaikingų zuikučių-sausainių

11 balandžio, 2025
Tuno salotos nuo Velykų stalo dings pačios pirmos – 5 skanūs, pigūs ir greitai pagaminami variantai

Tuno salotos nuo Velykų stalo dings pačios pirmos – 5 skanūs, pigūs ir greitai pagaminami variantai

10 balandžio, 2025
Repetuojame Velykas: 3 netikėti receptai, kurie nustebins artimuosius. Išbandykite!

Repetuojame Velykas: 3 netikėti receptai, kurie nustebins artimuosius. Išbandykite!

10 balandžio, 2025
Maisto saugos kultūra: kuo ir kodėl ji svarbi su maistu dirbantiems verslams?

Maisto saugos kultūra: kuo ir kodėl ji svarbi su maistu dirbantiems verslams?

24 sausio, 2025
Daugiau
Kitos naujienos

Du nuodai jūsų širdžiai – cukrus ir druska

Savaitgalio kriminalai Joniškio rajone

© 2012 – 2022 manoRaseiniai.lt

  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
  • RINA.lt
  • RINA.lt

Regioninės informacinės naujienų agentūros partneris.

efav

eLengvai tinklas.

eLengvai MEDIA GROUP

No Result
View All Result
  • Naujienos
  • Kontaktai

© 2012 - 2023 eLengvai - MEDIA GROUP // UAB MANO RASEINIAI.