Pastebėjote, kad prisiperkate per daug maisto ir jo nespėjate suvartoti? Trokštate gyventi tvariau, tačiau nežinote, kaip tai padaryti? Pateikiame jums kelis patarimus: kaip sumažinti maisto švaistymą?
Apgalvokite visos savaitės meniu
Ar į maisto prekių parduotuvę einate pasiruošę, t. y. tiksliai žinodami, kokių prekių jums reikia? Net jei ir atsakėte teigiamai, tikriausiai jūsų prekių krepšelyje retkarčiais atsiranda impulsyvių pirkinių. Jei norite sutaupyti, o taip pat sumažinti maisto švaistymą, tokių prekių reikėtų stengtis atsisakyti.
Geriausia, eiti apsipirkti rečiau, bet tikslingiau. Apgalvokite, koks šią savaitę bus jūsų meniu: ką valgysite pusryčiams, kokius patiekalus gaminsite pietums, kaip užkandžiausite, ką valgysite vakarais. Turėdami planą, galėsite pirkti tik tas prekes, kurių jums tikrai reikia. Ilgainiui išmoksite tiksliai apskaičiuoti, kiek ir kokių produktų suvalgote per savaitę. Tokiu būdu, išmesite kur kas mažiau maisto likučių/sugedusio maisto.
Susidarykite prekių sąrašą
Vien tik savaitės meniu apgalvoti neužtenka – rekomenduojame viską užsirašyti. Į parduotuvę atėję su pirkinių sąrašu galėsite net neiti į skyrius, kuriuose nėra jums reikalingų produktų. Tokiu būdu, išvengsite impulsyvių pirkinių, kurie galiausiai lieka nesuvartoti ar sugenda.
Beje, sudarinėdami prekių sąrašą nepamirškite peržvelgti ir parduotuvių kainų leidinių. Galbūt ten slepiasi jums aktualūs pasiūlymai ar akcijos? Juk kam mokėti brangiau, jei galima sutaupyti.
Nebijokite pirkti nukainotų prekių
Nemaža dalis žmonių vis dar kritiškai žvelgia į nukainoto maisto lentynas. Gajus mitas, jog ten sudėtos pasenusios prekės. Vis dėlto, tai tikrai nėra tiesa – nukainotų prekių lentynose įprastai guli prekės, kurių galiojimas baigiasi kitą arba dar kitą dieną. Ką tai reiškia? Tądien, kai perkate, jos tikrai tinkamos vartoti. Jei perkate maistą, kurį valgysite dar tą pačią dieną, kodėl jo nenusipirkus iš nukainotų lentynų? Pirma, nemažai sutaupysite. Antra, prekė bus suvartota dar iki galiojimo pabaigos. O tai reiškia, jog parduotuvė jos neišmes – maistas nebus bereikalingai išeikvotas.
Maisto likučius užšaldykite
Šaldytuve liko puselė paprikos? O gal pora vištienos šlaunelių, kurių galiojimas jau greitai baigsis? Neskubėkite išmesti. Tokį maistą galite užšaldyti. O po kelių dienų ar net savaičių iš šaldytų daržovių likučių išsivirsite puikų sultinį. Šaldytas vištienos šlauneles išsikepsite ir bus puikūs pietūs!
Beje, užšaldyti galima ne tik daržoves ar mėsą, bet ir žuvį, pieno produktus, duoną ir kt. Viską, ko nespėjate laiku suvartoti. Būkite sumanūs: tokiu būdu ne tik iššvaistysite mažiau maisto, bet ir sutaupysite pinigų.
Komentuoti